Wednesday, December 2

The Tourist Office strengthens the surveillance system and renews its image


The facade of the Tourist Office has been completely white for days.  |  MATÍAS SEGARRA

The facade of the Tourist Office has been completely white for days. | MATÍAS SEGARRA

The Elche Tourism Office will have security cameras and more surveillance systems after the remodeling that has been underway for four months in this unique and iconic building nestled in the heart of El Palmeral. The most striking thing at the moment of this reform is its renewed exterior image. Although the architecture is maintained, the façade has been completely white for days, leaving behind the white-colored edging that has accompanied the infrastructure for decades. This touch finished emphasizing the stately cut of a building that for years has been operated as a tourist office. Originally, in the middle of the last century, it was an electrical transformer with neo-Arab shapes and in 1991 it was expanded with the project of the architect Gaspar Jaén to shape the reception area. The building has not been renovated for 14 years.

According to Antonio Fernández Castillo, director of the Tourist Office, the municipal architects have chosen to allow the exterior aesthetics to be completely white so that the building integrates better into the environment, in addition to providing a more modern value. Similarly, they report that part of the battlements have been rebuilt, the painting has been reinforced and the small cracks that have appeared over time have been covered, although no structural problem has been detected, according to Carles Molina, mayor of Tourism. The green bars on the windows have also been removed, and these have been replaced. Security will be supported by surveillance cameras to which the Local Police will have access, as well as a new alarm.

Staff painting one side of the office recently. | MATÍAS SEGARRA


On the other hand, Fernández Castillo explains that the project is based on accessibility, sustainability and digitization. The interior will be more open-plan with more use of the rooms so that users can wait, with adapted bathrooms as well. Outside the entrance that workers usually use from the side will not have steps since the floor has been lowered several centimeters. In order for visitors to know at a glance that they are in front of the main tourist information point, a wall with backlit letters will also be placed to indicate that the building is part of the “Tourist info” network.

The building will be more sustainable by renewing the pipes and the air conditioning system and they ensure that the clear bet will be digitization. A four-meter led screen has been purchased that will serve as a content showcase, there will be free Wi-Fi in the facility and users will be able to connect to Visitelche from tablets. Regardless of how minimalist the building will be, vinyls will be placed with nods to local heritage.

Term

The remodeling will cost a little more than 70,000 euros and will be financed with Edusi funds and with the financially sustainable investment plan. The works began in mid-July as the health crisis caused by Covid-19 prevented them from starting in March, when planned. The deadline was four months so they are expected to conclude in the coming weeks. They ensure that only the last details are missing, such as completing the furniture.

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-3066188993566428" data-ad-slot="4073357244" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
www.informacion.es
style="display:block" data-ad-client="ca-pub-3066188993566428" data-ad-slot="4073357244" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *